Miért nem engedi le a vizet a mosogatógép?

A mosogatógépek esetén az egyik leggyakoribb hiba, hogy a mosogatási ciklus végén azt vesszük észre, hogy áll a gép aljában a víz. Ennek számos különböző oka lehet, szerencsére ezek közül néhány könnyen orvosolható. Gyakran egyszerű elzáródásról, dugulásról van szó, így nem szükséges rögtön szakembert hívnunk, magunk is könnyen megoldhatjuk a problémát.

Ha a mosogatógép hibát észlel a víz leeresztésekor, akkor rendszerint leállítja az éppen futó mosogatási ciklust és megjelenít egy hibakódot a digitális kijelzőn, vagy ennek hiányában a ledek segítségével. A ciklus leállítására azért van szükség, hogy elkerülhető legyen a nagyobb probléma, például a konyha vízzel való elárasztása, vagy rosszabb esetben a különböző elektromos berendezések vízzel történő érintkezése.

Nézzük mit is érdemes ellenőriznünk, ha a mosogatógép nem ereszti le a vizet.

A szűrő eldugulása

Mindenek előtt érdemes a szűrőt megnéznünk, hogy nem került-e bele valamilyen szennyeződés ami elzárhatja a víz útját. Elsőre ez amolyan 21-es csapdájának is tűnhet, ugyanis ahhoz, hogy a szűrőhöz hozzáférjünk valahogy el kellene távolítani a mosogatógép aljában felgyűlt, gyakran koszos, zavaros vizet. Mivel a gép a vizet leereszteni nem képes, így kénytelenek vagyunk valamilyen edénnyel kimerni, esetleg egy szivaccsal vagy törlőruhával felitatni a bentragadt vizet.

A szűrő eltávolítása

Annak érdekében, hogy a szűrőhöz hozzáférjünk, először a mosogatógép alsó kosarát kell a gépből kiemelni. A kosár eltávolítását követően, a gép aljában található szűrőt az óramutató járásával ellentétes irányba történő csavarással lazíthatjuk meg és emelhetjük ki a helyéről. A szűrű gyakran két darabra bontható, ha ilyen a gépünk, akkor ezt a két darabra szétválasztást tegyük is meg. Ha nem sikerül szétválasztani ne erőltessük.

A szűrő tisztítása

Az eltávolított szűrőt alaposan mossuk át, lehetőleg meleg szappanos, vagy zsíroldó mosogatószeres vízzel. A hálós szűrő apró réseiben könnyen lerakódhatnak a zsírmaradékok vagy egyéb apró szemcsék. Ezeket forró vízzel érdemes eltávolítani. A szűrő helyét (ahonnan kivettük) is érdemes átnézni, hogy nem került-e bele valamilyen ételmaradék (esetleg egyéb tárgy, pl. fogpiszkáló, kisebb műanyag kupak, szívószál darab, stb.). Ha ilyen, eltömődést okozó tárgyat találunk, akkor természetesen azt is távolítsuk el.

A megtisztított szűrő visszahelyezése

Miután meggyőzőstünk róla, hogy a szűrűben nincs semmi ami dugulást okozhat, és a magukat a szűrőket is alaposan átmostuk, ideje, hogy az eltávolított szűrőt visszategyünk a helyére. Az óramutató járásával megegyező irányba csavarva illesszük vissza a szűrőt.

Sajnos elkerülhetetlen, hogy idővel a szűrő ételmaradékokkal, zsírlerakódésokkal újra eltömődjön. Ilyenkor a fenti műveletet újra el kell végeznünk. Az eltömődés veszélye különösen fennál ha gyakran használunk rövidebb, vagy takarékosabb mosogatási programokat. Ilyenkor ugyanis a mosogatóvíz hőmérséklete alacsonyabb, így nehezebben oldja fel az esetlegesen lerakódott szennyeződéseket. Éppen ezért ha takarékos módban használjuk a mosogatógépet, néhány naponta érdemes 1-1 teljes (melegvizes) programot is elindítanunk.

A vízelvezető cső dugulása

Ha a szűrő ellenőrzése és megtisztítása után még mindig azt tapasztaljuk, hogy a mosogatógépből a víz nem távozik, akkor érdemes tovább vizsgálódnunk. A következő “gyanúsított” az elvezető cső lesz. Ez az a cső ami a lefolyóba vezeti a mosogatógépből távozó szennyvizet. Egyik vége a gép hátuljánál található, a másik vége gyakran a mosogató alatti szifon mellett csatlakozik a szennyvízelvezető csövekhez. Kicsi a valószínűsége annak, hogy idáig bármilyen nagyobb ételdarab vagy egyéb tárgy eljusson (végülis ezért is van a gépben egy szűrő), viszont ebben a csőben – különösen ha hosszabb – a víz hőmérséklete csökken, így előfordulhat, hogy a vízben található zsírok a cső szélén lerakódnak, idővel megszilárdulnak és így dugulást okoznak.

Mielőtt nekiesünk leszerelni a csövet, érdemes először kicsit megmozgatni, hajlítgatni, megnyomkodni, hátha a benne lévő még nem túl szilárd eltömődést sikerül “kimaszíroznunk” belőle. Ha úgy érezzük, hogy a mozgatás után a cső “megkönnyebbül” (könnyebb hajlítgatni, benyomni), akkor jó eséllyel sikerült a benne lévő zsírokból lerakódott dugulást még idejében szétmorzsolnunk. Ezután indítsunk el a mosogatógépen egy forró vizes programot, hogy a még csőben maradt apró zsírdarabkákat feloldjuk és eltávolítsuk.

Ha a fent említett nyomogatás, mozgatás nem segít, akkor szereljük le a csövet és egy csőtisztító spirál (közismertebb nevén “csőgörény”) segítségével próbáljuk meg eltávolítani a benne lerakódott szennyeződést.

A leeresztő szivattyú meghibásodása

Ha a fentiek elvégzése után még mindig azt tapasztaljuk, hogy a mosogatógép nem engedi le a vizet, akkor nagy valószínűséggel a leeresztő szivattyú hibájáról van szó. Ekkor már egész nyugodtan tárcsázhatjuk is a márkaszervizt, ők majd szakszerűen átnézik a lehetséges hibaokokat, és ha szükséges, akkor a szivattyú cseréjével elhárítják a problémát.